dijous, 24 de gener del 2013

Caminada al castell Ciuró d'Estefania de Requesens.

El passat 2 de desembre es va celebrar la primera caminada renaixentista per commemorar les estades de l’emperador Carles a Molins de Rei, tancant la programació de les Celebracions de Sant Andreu 2012. L’acte va ser organitzat pel Centre Excursionista i l’Agrupació Folklòrica Molins de Rei amb el títol: “Caminada al castell Ciuró d'Estefania de Requesens”. 


A les 10 del matí sortien de la plaça del Palau Imperial de Molins de Rei per iniciar la caminada fins arribar al castell Ciuró. Un cop en el castell, en el balcó d’Estefania de Requesens, es va procedir a la lectura de la carta que va escriure Estefania des del castell Ciuró, on residia durant l’època de l’any que els aiguamolls del riu Llobregat comportaven malalties i febres als habitants propers. 


En l’imaginari molinenc, potser donat a que tradicionalment se’l coneix com a castell dels moros, hi ha formada la impressió de que el castell va ser derruït en temps de les lluites cristianes contra els musulmans. Amb la carta d’Estefania de Requesens de l’any 1534, escrita des del castell Ciuró, en adonem que en temps del renaixement el castell Ciuró tenia que ser una casa de qualitat, atenent a la categoria dels seus hostes. 


El castell Ciuró era de la família Relat (tresorers reials), fins que Lluís Desvalls i de Relat, fill de Francina de Relat, filla única de Lluís Relat i Sapera senyor d'Olorda i Ciuró, el va vendre l'any 1533 a Estefanía de Requesens, reconeguda dama del renaixement i filla hereva del Governador de Catalunya. Estefania de Requesens es la mare de Lluís de Requesens, l’heroi de la batalla de Lepant a qui va educar amb el príncep Felip. En la carta que va fer des del Castell Ciuró, el 9 de juny de 1534, Estefania escriu “Castellciuró”. 


Josep Barba Raventós
Crònica per la revista "el llaç"

Notícia revista "el llaç" nº 486 febrer de 2013



Cartell de la Caminada
Àlbum de fotos

Actes, articles i conferències de les Celebracions de Sant Andreu 2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada