divendres, 6 de juny de 2014

L'orgue de l'església de Sant Miquel de 1558

Malgrat que l'orgue sobre el que fem referència s'atribueix a la desapareguda capella de Sant Miquel a Barcelona ciutat, és possible que és tracti de l'orgue de l'església de Sant Miquel Arcàngel a Molins de Rei.


Donat que el document cita l’església parroquial de Sant Miquel i que la capella de Sant Miquel de la ciutat de Barcelona no era una església parroquial, és possible que es tracti de l'orgue de l'església parroquial de Sant Miquel Arcàngel a Molins de Rei.

L'orgue de l'any 1558

El document: AHPB (Arxiu Històric de Protocols de Barcelona), Climent Calopa, Manual 1558, 3 de març de 1558.

Traducció (fragment):
Dijous, tres de març de l’any de la Nativitat del Senyor de 1558.

Jo, Pere Rabasta, mestre fabricant d’orgues, habitant de Barcelona, confesso i reconec que vosaltres, discret Francesc Solsona, notari, i Benet Gener, pelleter, ciutadans de Barcelona, operaris enguany de les esglésies parroquials de l’Església de Barcelona, m’heu donat i pagat i jo us confesso haver tingut i rebut, en presència del notari i testimonis més aball consignats, dotze lliures en moneda de Barcelona; i són una part en diner de la quantitat més gran que he de rebre per la fabricació i elaboració de l’orgue que faig en l’església parroquial de Sant Miquel.

L'orgue de la foto podria ser similar al construït en aquella època segons l'autor de: L'orgue de l'església de Sant Miquel

Cadires, sepulcres i piles

L'església de Sant Miquel Arcàngel de Molins de Rei apareix en el primers documents com l'església de Sant Miquel Arcàngel de Barcelona (infra muros civitas). Per tant no sabem segur si les peces atribuïdes a la desconeguda església de Sant Miquel de la ciutat de Barcelona (només es coneix l'existència d'una capella), en realitat corresponen a l'església de Sant Miquel Arcàngel de Molins de Rei.  Potser també s'han barrejat leobjectes de la capella de Barcelona amb les de l'església de Molins de Rei. En el mateix text sobre l'orgue trobem escrit: 

"Les cadires del cor de la capella municipal de Sant Miquel van ser traslladades al presbiteri de l’església de Sant Joan de Gràcia i cremades durant la Setmana Tràgica; el sepulcre de Descoll el podem trobar al Museu Diocesà de Barcelona, i la pila baptismal va passar també a l’església de la Mercè; la de l’aigua beneïda sembla ser que va anar al museu d’antiguitats de l’Acadèmia de Bones Lletres".

Recerca de Josep Barba Raventós

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada