dimecres, 15 de desembre del 2010

D'Eleonora d'Arborea a Joana d'Aragó

El 25 de maig del 2010 el Cicle de Conferències "Molendino Regio 1519" que es celebra a l’Agrupació Folklòrica de Molins de Rei, de nou va omplir la sala de la seva seu. 
Es va projectar la notícia que va emetre la Televisió de Catalunya, sobre Eleonora d’Arborea que el realitzador i periodista Jordi Aguilera va titular “La Reina de Molins de Rei”.


El vídeo va servir per introduir la primera noticia: la imatge que va sortir per TV3, la mateixa que va fer servir el pintor Sento Masià per pintar a Eleonora per indicació de Josep Barba, és equivocada. La imatge que es va utilitzar com a referència era de la portada del llibre italià “Eleonora d’Arborea”, escrit per Camillo Bellieni l’any 1929 i editat per Ilisso el 2004. En Josep Barba explicava: “Ara que estic investigant Carles I, he vist moltes imatges i retrats de la seva mare i us puc assegurar que la imatge que es va fer servir per mostrar a Eleonora d’Arborea, en realitat correspon a la mare de l’emperador, Joana d’Aragó, reina de Castella, injustament anomenada Juana la Loca.”. El pintor i artista Sento Masià, després de recollir forts aplaudiments al mostrar en públic per primera vegada la seva obra, va explicar que havia fet una senzilla modificació, i on posava Eleonora d’Arborea ara hi ha escrit: Joana d’Aragó “Juana la Loca”. Josep Barba afegir: ”Com que no tenim retrats d’Eleonora de la seva època, a partir d’ara mostrarem la mateixa imatge escultòrica d’Eleonora que hi ha a la portada del llibre del professor italià Francesco Cesare Casulla i que es troba a la capella de San Gavino Monreale a Sardenya”. 

Fotografies cedides per Yas Martínez.

Vídeo de la presentació

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada