dissabte, 10 d’agost del 2013

L'endemà de donar les instruccions a Magallanes, Carles I va anar a Molins de Rei

Segons el llibre que porta per títol: "España y Chile: en el IV centenario del descubrimiento del Estrecho de Magallanes" editat per Empresa Editorial Iberica, l'any 1920, a Molins de Rey es van expedir documents relacionats amb l'expedició de Magallanes


  1. España y Chile: en el IV centenario del descubrimiento del ... - Pàgina 37

    books.google.es/books?id... - Tradueix aquesta pàgina
    1920 - ‎Visualització de fragment
    Durante la primera visita de Carlos I a Cataluña. antes de la elección imperial,firmó en Barcelona, y aún en Molins de Reynumerosos documentos relativos a la expedición de Magallanes, en cuya armada iban algunos individuos oriundos ...

El dia 8 de maig de l'any 1519 Carles I donava les instruccions a Fernando de Magallanes a Barcelona.


Títol Catálogo de la colección de Don Juan Bautista Muñoz, Volum 1
Autors Real Academia de la Historia,
Juan Bautista Muñoz

L'endemà, el dia 9 de maig, Carles I va anar a dormir a Molins de Rei. Malgrat que en el llibre "Estancias y Viajes del Emperador" de Foronda y Aguilera no ho senyala, segons la "Collection des voyages des souverains des Pays-Bas, volum 2", Carles I va dormir a Molins de Rei el dia 9 de maig de 1519.


Segons aquest itinerario de l'emperador Carles, el dia 10 de maig va tornar a Barcelona i el 11 tornava a estar a Molins de Rei.

En el mateix llibre trobem una referència a l'arribada del comte Palatí portador del decret de l'elecció com emperador del de Sacre Imperi Romà Germànic de Carles :

El Comte palatí fa entrega del decret de l'elecció de Rei de Romans i futur Emperedor a Carles I.
"Audict an dix-neuf, en ceste niesnie saison, les électeurs de l'Empire, assçavoir les archevesques de Mayence, Colongne et Trêves, duc de Saxen.conte palatin et marquis de Brandebourg, assamblez à Neurenbergh, pour eslire ung roy des Romains et futur empereur, eslans audict Neurenbergh le conte de Nassou, le seigneur de la Roche, ambassadeurs pour ledict Roy en la dicte assamblée, fut adverty par maistre Jehan de le Saulx, son secrétaire, envoyé par lesdicts ambassadeurs, comme il estoit esleu pour roy des Romains '. Et luy estant à Molin del Rey retiré pour la peste qui reignoit audict Barcelonne, arriva ledict conte palatin Frédéricq , envoyé par lesdicts électeurs, qui luy apporta ladicte élection: par quoy, depuis ce temps, se nomma roy des Romains, esleu empereur".


Collection des voyages des souverains des Pays-Bas, Volum 2 publiée par m. Gachard. Published 1874 by F. Hayez, impr. in Bruxelles.

Recerca de Josep Barba Raventós

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada