divendres, 7 de setembre del 2018

El secretari reial Maximilià de Transilvània autor del primer relat de la volta al món

El secretari de l'emperador Carles I, Maximilià de Transilvània, va escriure el primer relat sobre la volta al món "De Moluccis Insulis".En aquest llibre editat l'any 1536 en italià, Maximilià escriu que Carles I va manar l'expedició quan estava a Saragossa i no a Valladolid com diuen alguns historiadors.
En aquest llibre de Francisco Leite de Faria, també s'esmenta que Maximilià de Transilvània va publicar el mes de març de l'any 1520, un opuscle en llatí en el que descriu la recepció, el 30 de novembre de 1519 a Molins de Rei, de l'emperador Carles a l'ambaixada Alemanya del Prínceps Electors de l'Imperi per promulgar-lo oficialment emperador de Sacre Imperi Romà.




enllaç al llibre

Título : Il viaggio fatto da gli spagniuoli atorno al mondo ([Reprod.]) / [Massimiliano Transylvano]
Autor : Maximilianus Transylvanus (14..-15..)
Fecha de publicación : 1536
Idioma : Italiano
Identificador : ark:/12148/bpt6k58784q
Fuente : Bibliothèque nationale de France
Relación : http://catalogue.bnf.fr/ark:/12148/cb372832029

El comerciant Cristóbal de Haro va proporcionar suport financer a Fernando de Magallanes l'any 1519 per la primera circumnavegació del món. El seu germà Diego de Haro va dirigir una empresa comercial amb seu a Anvers (Flandes). Maximilià de Transilvània (Maximilianus Transylvanus) es va casar amb Frances, filla de Diego de Haro. Així va estar ben posicionat per escriure el primer relat del viatge de Magallanes, que es va publicar l'any 1523.


Títol As primeiras relações impressas sobre a viagem de Fernão de Magalhães
Autor Francisco Leite de Faria
Edició reimpresa
Editor s.n., 1975




Enllaç a l'article Il·lustració de l'emperador Carles I a Molins de Rei el 1519

El cert és que el primer opuscle de Maximilià de Transilvania "Legatio ad sacratissimum Caesarem Carolum (v) semper augustum & regem Hispaniarum catholicum, ab rev. & ill. principus sacri romani imperii electoribus in Molendino Regio Die ultimo Novembris Anno MDXIX (1519)" va ser imprès a Montserrat (montis Serratri) amb el mandat de Joannis Lalemand, el desembre de l'any 1519

"Legatio ad sacratissimum Caesarem Carolum... in Molendino Regio" de Maximilianus Transilvanus

Imprès a Montserrat (Montis Serrati) per Joannis Lalemand
Extret de GILBERT TOURNOY. IL PRIMO VIAGGIO INTORNO AL MONDO DI MAGELLANO
NELLA RELAZIONE DI MASSIMILIANO TRANSILVANO*

Matteo Lang, bisbe de Gurk a Caríntia des de 1505, va ser alguns anys assessor de confiança de l'emperador Maximilià, ennoblit el 1508, Cardenal (1511-1512) i després Arquebisbe (1519) a Salzburg. Maximilià de Transilvania estava al servei directe de Mateu Lang, en la seva qualitat de Secretari.
Matteo Lang en la cort del rei de les Espanyes, va ser cordialment acollit per Pietro Màrtir d'Angleria. Encara era a Espanya quan la delegació austríaca va arribar a Molins de Rei, a principis de novembre de 1519, per sol·licitar, a l'emperador recentment elegit Carles V d'Alemanya, la confirmació dels seus privilegis. Va ser testimoni de primera mà de l'esdeveniment. Un parell de setmanes després, el 30 de novembre, el comte palatí Frederic felicitar oficialment l'emperador en nom dels electors per l'elecció. En aquesta ocasió Maximilià de Transilvania va compondre una petita publicació, que va dedicar al seu col·lega, secretari de l'emperador Carles, Jean Lalemand (Iohannes Alemannus). El fullet contenia cinc textos: l'oració del comte palatino Federico, el text del decret pel qual Charles va ser triat emperador i Transilvà havia traduït fidelment l'alemany en llatí, la pregària pronunciada pel Senyor Canceller Mercurino Gattinara amb la qual l'emperador va expressar la seva gratitud, una carta de Carles que expressa el seu agraïment als electors, i finalment la carta en què el Papa Lleó X va felicitar amb l'emperador per la seva elecció.

Maximilià va estudiar juntament amb Johann von Hoffmann Grünbüchel, Delegat d'Estíria, que va ser rebut per l'emperador a Molins de Rei el 5 de novembre de 1519.

Fragments del text original italià:

Matteo Lang, vescovo di Gurk in Carinzia dal 1505. Quest’ultimo era da alcuni anni consigliere di fiducia dell’imperatore Massimiliano I, nobilitato nel 1508, cardinale (1511/12) e poi arcivescovo (1519) di Salisburgo. Almeno da questo momento, ma forse già alcuni anni prima, Transilvano si trovava al servizio diretto di Matteo Lang. Nella veste di segretario di Lang lo troviamo poco tempo dopo alla corte del re di Spagna, dove fu cordialmente accolto e ospitato da Pietro Martire. Era ancora in Spagna quando la delegazione austriaca arrivò a Molins del Rey all’inizio del novembre 1519 per chiedere all’imperatore recentemente eletto, Carlo V, la conferma dei loro privilegi, e assistette in prima persona all’evento. Un paio di settimane più tardi, il 30 novembre, il conte palatino Federico si congratulava ufficialmente con l’imperatore a nome dei principi elettori per la sua elezione. In questa occasione Transilvano compose una piccola pubblicazione, che dedicò al suo collega segretario di Carlo V, Jean Lalemand (Iohannes Alemannus). Il volumetto conteneva cinque testi: l’orazione del conte palatino Federico, il testo del decreto con cui Carlo era stato eletto imperatore e che Transilvano aveva fedelmente tradotto dal tedesco in latino, l’orazione pronunciata dal gran cancelliere Mercurino Gattinara con la quale l’imperatore esprimeva la sua riconoscenza, una lettera di Carlo V esprimendo la sua gratitudine ai principi elettori, e infine la lettera con cui il papa Leone X si congratulava coll’imperatore per la sua elezione. 

Da un passo dell’autobiografia di Sigismondo di Herberstein (1486–1566) si può dedurre che Massimiliano abbia studiato insieme con un certo Johann Hoffmann von Grünbüchel, delegato per la Stiria, che fu ricevuto dall’Imperatore a Molins del Rey in Spagna, presso Barcellona, il 5 novembre 1519.

Camoenae Hungaricae 2(2005)
GILBERT TOURNOY
IL PRIMO VIAGGIO INTORNO AL MONDO DI MAGELLANO
NELLA RELAZIONE DI MASSIMILIANO TRANSILVANO

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada