dilluns, 2 de setembre del 2019

Petició del Pare Bartomeu Casaus o de las Casas presentada a Molins de Rei a l'Emperador de la que els historiadors han confós Cebú de Filipines amb Cenú de Colombia.


Petició del Pare Bartomeu Casaus o de las Casas presentada a Molins de Rei a l'Emperador de la que els historiadors han confós erroneament Cebú de Filipines amb Cenú de Colombia.
En el següent text es diu que Zebú es l'illa de Cebú de Filipines

Clicant la imatge pots accedir al llibre.


Volum 7 de Colección de Documentos Inéditos relativos al Descubrimiento, conquista y organización de las antiguas posesiones españolas de América y Oceanía, sacados de los Archivos del Reino, y muy especialmente del de Indias
Editor Luis Torres de Mendoza
Publicat 1867

Si la petició del Pare Bartomeu va ser presentada a Molins de Rei, tindria que ser l'any 1519 i l'any 1519 no es sabia res de Filipines. No es pot entendre com en aquest text es pot fer referència a "Zebu" (Cebú, Filipinas) l'any 1519, si no va ser fins l'any 1521 la descoberta de Magallanes.
Sembla ser més probable que en la carta del pare Casaus al referir-se a Zebú ens estigués indicant l'actual Zenú, Colombia. En el següent text s'escriu clarament que el gran Conceller Gattinara l'octubre de 1519 a Molins de Rei va denegar la petició de Casaus o de las Casas la provincia de Cenú a Colombia 


Títol Estudios sobre Bartolomé de las Casas
Volum 127 de Historia, ciencia y sociedad
Volum 1 de Serie universitaria. Historia, ciencia, sociedad
Collection spéciale: CER
Autor Marcel Bataillon
Edició il·lustrada
Editor Península, 1976

Recerca de Josep Barba Raventós

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada