dimarts, 1 d’abril del 2014

Celebració de la Diada de Sant Andreu 2010 a Molins de Rei

El President de la Reial Acadèmia de les Bones Lletres, Pere Molas i Ribalta, entrevistat el 3 de desembre del 2010 per Oriol Romeu de Ràdio Molins de Rei en motiu de la seva conferència "Estefanía de Requesens i Don Juan de Zúñiga i Avellaneda senyors de Molins de Rei" en el Fi de curs del I Cicle de conferències "Molendino Regio 1519" celebrada a l'Agrupació Folklòrica de Molins de Rei.


El passat 3 de desembre en el sala de l’Agrupació Folklòrica es va celebrar la Diada de Sant Andreu amb el Fi de Curs del I Cicle de Conferències “Molendino Regio 1519”. El President de la Reial Acadèmia de les Bones Lletres, senyor Pere Molas i Ribalta, va tancar els curs en un acte plaent que comptà amb la participació de Maribel Rodríguez i la poetessa Diana Curto.

Imatges de la Diada

La jornada es va iniciar amb una visita guiada per la directora del Museu Municipal Mª Eugènia Ripoll a les obres del Palau Requesens. El President de la Reial Acadèmia de les Bones Lletres, el senyor Pere Molas i Ribalta agrair especialment aquesta visita donat que l’Acadèmia es troba situada en el “Palau Requesens” de Barcelona. Seguidament mossèn Xavier Aymerich mostrava al il·lustre visitant l’església de Sant Miquel Arcàngel, en especial la imatge de Carles I que es troba a la cúpula. La festa de Sant Andreu és el 30 de novembre i donat que queia en dimarts es va traslladar al divendres 3 de desembre.
Ja en la sala de l’Agrupa s’inicià la sessió amb la projecció del tràiler oficial de la “Ommegang de Brussel·les”. Emocionant muntatge de la gran representació que es fa cada any a la Gran Platz de Brussel·les (Bèlgica) en la que participen 1400 persones per commemorar la visita de l’emperador Carles i el príncep Felip. Al fer la introducció, Josep Barba va proposar que Molins de Rei potenciés el turisme històric, tot dient que aquest espectacle era noticia per la CNN. En el video surten les vestimentes dels participants, el escuts d’armes dels cavallers, els membres del Toisó d’Or, la desfilada dels escuts d’armes dels regnes de l’emperador, música, danses, abanderats, gegants, xanques, torxes, bestia de foc, dimonis... Tot seguit presentà una narració basada en la traducció que va fer el President de l’Agrupa, Salvador Ayala, d’un text antic del historiador alemany Siegmund F. Von Herbertein, on es documenta el que va succeir a Molins de Rei en la Diada de Sant Andreu del 30 de Novembre de 1519. Pel que fa  a la descripció de les cerimònies i desfilades es va partir de la informació que tenim sobre les celebracions que van fer els cavallers del Toisó d’Or uns mesos abans a la catedral de Barcelona. Aquest relat representa el primer guió/esborrany per poder fer una representació popular.
Tràiler oficial de la sèrie històrica Ommegang a la Grand Platz de Brussel·les


Maribel Rodríguez va posar la primera pedra, ella sola va iniciar el que seria la primera representació teatral de la Diada de Sant Andreu, interpretant el paper d ’Hipòlita Roís de Liori, la senyora de Molins de Rei l’any 1519, vídua de Lluis de Requesens i Soler. Amb una veu càlida, Maribel Rodríguez, ens narrà el que succeí a Molins de Rei aquell dia. En el relat es fa referència als discursos que van pronunciar els Ambaixadors dels Prínceps Alemanys per proclamar-lo oficialment Rei de Romans i Emperador Electe del Sacre Imperi Romà Germànic, i la resposta, en representació de l’emperador, del seu Conseller Mercuri de Gattinara. Donat que s’han trobat les dues intervencions escrites en llatí antic, en les actes de la proclamació de l’emperador del secretari reial Maximilià de Transilvania, Josep Barba aprofità l’ocasió,  per demanar ajuda al President de l’Acadèmia per la seva traducció, i així poder-los incorporar en el guió de la propera representació. També es va sol·licitar la seva col·laboració per poder accedir a la tomba d’Estefania de Requesens i la del seu fill Lluis de Requesens i Stunyga, enterrats en la Capella del Palau Menor de Barcelona.
El senyor Pere Molas i Ribalta, President de la Reial Acadèmia de les Bones Lletres i Catedràtic emèrit d'Història Moderna de la Universitat de Barcelona, pronunciar la conferència de tancament de curs: “Estefanía de Requesens i Don Juan de Zúñiga, els senyors de Molins de Rei”. L’any 1519 don Juan de Zúñiga i Avellaneda acompanyava al rei Carles. Durant la seva estada pactà amb Hipólita Roís de Liori el seu matrimoni amb Estefanía de Requesens que es celebraria l’any 1526 en la Capella del Palau Menor, restaurada per Estefanía de Requesens  i que es conserva intacta. El pare d’Estefania de Requesens, Lluis Requesens i Soler havia mort i la seva mare Hipòlita Roís (la trista Comtessa de Palamós) era l’encarregada d’administrar els seus bens. El senyor de Molins de Rei, Don Juan de Zúñiga, germà del Comte de Miranda, seria el Comendador de Castella i l’home a qui l’emperador va confiar l’educació del príncep Felip. Per aquesta circumstància el fill d’Estefanía, Lluís de Requesens i Zúñiga seria educat amb el futur rei de les Espanyes, el príncep Felip, que tractaria de ”agüela” a Hipòlita Roís de Liori, avia del Lluis de Requesens heroi de la batalla de Lepant.
Finalitzar brillantment la celebració la poetessa Diana Curto recitant el seu poema sobre la Diada de Sant Andreu que fou rebut amb molt de goig i forts aplaudiments dels assistents.
Josep Barba Raventós


Notícia de la celebració a Molins TV


Fragment final del poema de Diana Curto:
                                   Es poden cremar papers
                                   per reescriure la Història!
                                   Sempre hi resten els clixés
                                   que no esborra la memòria.

                                   De l’Imperi Català
                                   s’ha fet bocins a escampada,
                                   però hi resta sempre un pla
                                   on hi brilla l’estelada.

                                   Sempre hi queden documents
                                   que llegeix qui ama la terra.
                                   Rescatats entre els orcs vents,
                                   mai no se’n va fer desferra.
                       
                                   També parlen els escuts,
                                   i les cartes marineres,
                                   i les pedres, atributs
                                   que no esborren les fogueres.

                                   I aquest nostre i dolç parlar
                                   que es conserva al Rosselló,
                                   i en el país valencià
                                   i a les illes d’horitzó.

                                   Tothom podrà recordar
                                   que un dia, a Molins de Rei,
                                   va rebre el Toisó, a acimar,
                                   Carles el Primer, un gran Rei!

Diana Curto Daufí


Cartell de la Celebració de la Diada de Sant Andreu a Molins de Rei.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada