dimarts, 31 de desembre del 2013

L’escut de l’Imperi Universal Català de Carles I

El 25 de maig del 2010 es va celebrar la cinquena de les conferències "Molendino Regio 1519" a l’Agrupació Folklòrica de Molins de Rei que de nou va omplir la sala de la seva seu.

Josep Barba Raventós es mostrà preocupat perquè a la Wikipédia, l’enciclopèdia més utilitzada per internet, a la secció de gràfics al cercar “Imperio Español” surt un escut erroni amb els símbols dels regnes de Castella i Lleó. El regne de Castella no solament no era la capital de l’Imperi sinó que es posicionava en contra de Carles I, provocant “la revuelta de los Comuneros de Castilla”, queixosos també dels molts diners castellans que es van gastar a Catalunya en festes imperials.


Josep Barba va ensenyar mapes cartografiats coetanis a la vida de Carles I, on es pot comprovar que per simbolitzar els imperis de Carles I només utilitzen dues imatges en les banderes, l’àliga imperial de dos caps i les quatre barres catalanes, com es pot veure es aquest mapa de Mèxic fet per Girolamo Verrazzano l'any 1529.


També va exhibir la imatge de un vitrall de la catedral de Santa Gúdula a Brussel·les, realitzat en temps de Carles I, on es comprova de nou que quan es vol reduir a dos símbols les possessions de Carles I, fan servir l’àliga de dos caps i les quatre barres catalanes, i no el castell i el lleó.


Per rectificar l'escut d'armes del fals escut de l'Imperi Espanyol a la Wikimédia, calia fer-ne un de nou amb els quatre pals catalans, encàrrec que va acceptar generosament l’arquitecte tècnic Agustí Fernandez Bonilla qui va presentar la seva obra “L’escut de l’Imperi Universal Català de Carles I” rebut amb forts aplaudiments dels assistents.



Article: "L’Imperi Universal Català de Carles I" publicat en la revista "Ddona"

Vídeo de la conferència


Vídeo/ponència de Josep Barba Raventós en el 9é Simposi de "La Descoberta Catalana d’Amèrica" celebrat el novembre del 2009 a Arenys de Munt: “Barcelona capital de l’Imperi Universal Català”.






2 comentaris:

  1. Hola josep, estic molt interessat en coneixer la història de Mdr. Quan fareu la propera xerrada? Moltes gràcies

    ResponElimina
  2. Disculpa, no havia llegit el missatge. No he fet mes xerrades perquè no tinc prou suport per organitzar-les i ni tant sols puc escriure al Llaç. Gràcies pel teu interès.

    ResponElimina