dimarts, 22 de novembre del 2011

Discurs de Mercurini Arborei de Gattinara in Molino Regis

Discurs del Conseller Mercuri Arborea de Gattinara in Molino Regis, resumit i traduït del llatí pel Doctor Pere Molas i Ribalta. 

Resposta de l’emperador Carles V, pronunciada després de la presentació del decret d’elecció, per l’excel.lentíssim, i magnific senyor Mercurino de Gattinara, gran canceller de sa majestat imperial i catòlica, el dia de Sant Andreu, el darrer de novembre de 1519, a Molins de Rei, prop de Barcelona.
Sacratíssima cesària i catòlica majestat. Del que s’ens ha dit es despren l’efigi de l’àliga imperial. És una àliga de dos caps, que mira cap a orient i cap a occident. La part que mira cap occident veu les tenebres del dol de Maximilià, la que mira cap a orient veu els raigs del sol ixent, perque anuncia el decret de l’elecció i amb ell la restauració de l’Imperi. Per una part mort, llàgrimes i sanglots. Per altre veiem el consens unànim dels prínceps electors en la persona de sa majestat, sense ambició, sino per inspiració divina. Tal com el diví César August va ser nomenat primer de l’Imperi pel Senat i pel poble de Roma. Aixís doncs, sa Majestat ha estat elegit pels princeps electors per un ofici tan gran (no diguem càrrega), per que la República sigui consolada, l’Imperi restablert, la religió cristiana augmentada, la seu apostòlica establerta i la mateixa nau de Pere, ara fluctuant, sigui duta al port de salvament. De manera que es compleixi la frase del Salvador: que sigui un sol ramat i un sol pastor. 

Hem d’alabar la prudència del consell dels prínceps electors en elegir Carles.
No n’hi ha de més gran en virtuts de cos i ànima, de sang i llinatge, d’amics i valedors, de dominis i regnes, de poder i riqueses,ni de soldats i gent preparada per l’ús de les armes. El futur emperador pot restaurar l’Imperi, disminuit i quasi exhaust, retornar les plomes a l’àliga, suplir els defectes dels antecessors.Ha estat elegit a una sola veu, per consens unànim. Ha nascut alemany i de pares alemanys, de la mateixa nissaga imperial, de boda edat, cos ben format, capaç per a les armes, àgil, robust, fort, magnànim, just, clement i liberal, de bons costums, ple de totes les virtuts i aliè a tots els vicis. Té virtuts madures en un cos jove.
Faci Deu Optim Màxim que l’Imperi de Carles sigui com el de David. 
Que sigui més feliç que August i millor que Trajá.Que pugui satisfer els vots dels eletors i visitar i afavorir els demés membres de l’Imperi.

Ara resta a tú, il.lutríssim príncep Frederic i als teus companys d’ambaixada donar-vos les gràcies pel vostre discurs. Tu ja coneixies abans el césar, com servidor del seu avi Maximilià i del seu pare Felip. Abans el tractaves amb el privilegi de la familiaritat, ara ho farás com a majestat. Ell escoltarà els afers més secrets de l’Imperi que t’han estat encomanats, amb la seva benignitat i clemència acostumades. 

Informació bibliogràfica

Títol Memoria viri politici, aevo suo maximi, Mercurini Arborei de Gattinara, Imp. Gl. Carolo V.: a literis et consiliis sanctioribus, in salutari reformationis opere egregias partes sumentis, ad memoriam reformationis Holsaticae iam bisecularem instaurandam renovata, atque secundum Fridericianam ...
Autors Philipp F. Hane, Johann Friedrich Harpprecht von Harpprechtstein
Editor Reutherus, 1728
Original de Biblioteca Nacional de Baviera
Digitalitzat el 13 Gen. 2011
Núm. de pàgines 62 pàgines

Descripció de Mercurino Arborea de Gattinara

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada