diumenge, 6 de novembre del 2011

Comte Nicola Maffei ambaixador del Marquès de Màntua

Nicola Maffei, fill de Ludovico Maffei i Vittoria Gonzaga, va néixer a Màntua el 1487, el mateix any en què va morir el seu pare, pertanyen a la branca de la família Maffei de Volterra. Heretà dels pares el títol de Comte l'any 1518.

El vincle amb la família Gonzaga, i la lleialtat encara més al Marquès - llavors Duc - Frederic II de Màntua, representa una veritable constant en la vida de Maffei. En virtut de la lleialtat que va ser capaç d'establir amb el seu amo, es va convertir ràpidament en un dels homes més influents en la cort, guanyant-se un lloc privilegiat com assessor, ocupant càrrecs diplomàtics importants i prestigiosos.

La seva primera missió diplomàtica més important va tenir lloc entre octubre de 1519 i abril de 1520 a Espanya, on Carles I havia rebut recentment la notificació de la seva elecció dels set electors alemanys. La capacitat del Comte, probablement escollit pel títol de noblesa, li va permetre anar directament a la presència de l'emperador, fent possible que Gonzaga consolidés les relacions amb els Habsburg al mateix temps que una aliança amb el rei de França.

Entre els despatxos enviats periòdicament per Maffei a la cort de Màntua, es distingeix pel seu l'interès documental i riquesa de detalls, la descripció de la cerimònia del lliurament oficial a Carles del Decret de l'Elecció que va tenir lloc a Molins de Rei, carta datada el 1 desembre de 1519.

Va tornar a Itàlia quan Federico Gonzaga va ser nomenat capità general de les tropes Papals. Maffei va seguir mantenint contacte amb la cort del César, encarregat dels assumptes d'estat més diversos amb l'absència del marquès. D'una carta de Gonzaga, es pot inferir la seva participació directa en la batalla de Pavia, el febrer de 1525.

Amic de Baltasar di Castiglione està personalment involucrat en la publicació de "El Cortesano". Molt relacionat amb els artistes de l'època, va fer encàrrecs al cèlebre pintor de la cort de Màntua, Ticià i regalà a la seva dona una obra de Leonardo da Vinci.

Extret del Dizionario Biografico degli Italiani.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada